Istnieją różnego rodzaju urządzenia pozwalające na jednoczesne przygotowanie dużych porcji żywności. Zwiększają one wydajność pracy oraz wpływają na zaoszczędzenie sporej ilości czasu. Jednym z takich urządzeń jest kocioł warzelny, który umożliwia przygotowanie dużych ilości posiłków płynnych w krótkim czasie. Wyposażony jest w przyłącza ciepłej i zimnej wody oraz posiada możliwość kontroli poziomu wody i wysokości ciśnienia. Regulacja mocy daje możliwość sterowania intensywnością gotowania oraz umożliwia zaoszczędzenie energii elektrycznej. Patelnia elektryczna pozwala na jednoczesne smażenie wielu produktów. Misę można łatwo wyciągnąć i umyć, co pozwala na łatwe utrzymanie urządzenia w czystości. Patelnie mogą być także gazowe. Niektóre patelnie posiadają termostat i mikro wyłączniki pozwalające na odcięcie zasilania w momencie przechyłu misy. Urządzenia tego typu są wygodne, bezpieczne, funkcjonalne i łatwe do utrzymania w czystości.