W świadomości ludzkiej przyjęło się, iż zwrot „zdrowe odżywianie” kojarzy się nam z całkowitym odstawieniem mięsa (za wyjątkiem rybiego), masowym jedzeniem jogurtów, owoców, chleba z ziarnami i piciem wody niegazowanej. Jest w tym oczywiście dużo prawdy, ale można też lepiej, zdrowiej- po prostu inaczej. Jak informują dietetycy oraz różnego rodzaju inni specjaliści od gastronomi i żywienia, w tym zdrowym odżywianiu się lubimy popadać w skrajność tak, jak gdyby zdrowie naszego organizmu wymagało trudu związanego z odmawianiem sobie wszystkiego, co dobre. Wcale jednak tak nie jest. Można, a nawet trzeba czasem zjeść garnek rosołu czy kotleta schabowego, lecz zamiast schabu, można użyć piersi z kurczaka. Zamiast bułki tartej do panierowania, możemy użyć sezamu, a w miejsce smalcu- smażyć na oliwie. I już jest zdrowiej. W zdrowym żywieniu chodzi bowiem przede wszystkim o to, aby ograniczyć ilość spożywanego w potrawach tłuszczu.