Kolorowe czasopisma coraz częściej z biegiem lat proponują nam wszystkim tak zwane cudowne diety. Mają one pozwolić każdemu kto ma problemy z nadwagą, zrzucić zbędne kilogramy w możliwie jak najkrótszym czasie. Można mieć jednak do tego typu publikacji w prasie kolorowej kilka zastrzeżeń. Po pierwsze, opisywane w gazetach diety nie zawsze mają wiele wspólnego z tak zwaną dietą zbalansowaną, czyli taką, w której swojemu organizmowi dostarczamy optymalne ilości różnego rodzaju pożywienia, niezbędne to prawidłowego jego funkcjonowania. Po drugie, każdy człowiek jest inny. W związku z tym każdemu z nas potrzebna jest osobna, indywidualna dieta dopasowana do naszego organizmu. W gazetach takiego zastrzeżenia nie ma. Diety drukowane w kolorowych pismach są przeznaczone dla wszystkich, dla każdego bez wyjątku. Czy w świetle tylko tych dwóch argumentów można „gazetowe” diety uznać za w pełni zdrowe i bezpieczne? Chyba nie. Już lepszym pomysłem są Czytaj dalej

Nasze codzienne zabieganie w pogoni za pracą, zakupami od sklepów po kwiaciarnia warszawa i innymi obowiązkami szarej rzeczywistości sprawia, że cierpi na tym to, co i jak jemy. W ostateczności, zamiast spożywać porządne, zdrowe posiłki, zadowalamy się pożartymi w biegu fast foodami, popitymi litrami kawy lub napojów energetycznych, w najlepszym przypadku wodą mineralną. Trochę lepiej jest w przypadku, gdy sami robimy sobie drugie śniadanie do pracy, choć niektórzy nie mają na to czasu, więc pracując w ogóle nie jemy. Na szczęście ratują nas nowo powstające restauracje i lokale gastronomiczne, które stawiają na jakość serwowanych przez siebie potraw. A przecież to dzięki nim mamy siłe i chęć do wytrwałej i efektywnej pracy. Najważniejsze czynniki, stanowiące o jakości codziennych posiłków, to według wielu szefów kuchni, podejście kucharzy do ich pracy, które powoduje, że zarówno smak, zapach jak i wygląd oraz właściwości żywieniowej przygotowywanych przez nich posiłków będą korzystne dla zdrowia i samopoczucia klientów. Czytaj dalej

W czasach, kiedy wszystko drożeje, w tym też oprawy oświetleniowe biurowe, a nad naszymi głowami wisi kolejna podwyżka cen, także produktów alkoholowych, być może dobrze by było zastanowić się nad domowymi sposobami wytwarzania napojów procentowych. Co prawda wytwarzanie czegoś bardziej wyskokowego jest nieco na bakier z prawem, ale już taka domowa produkcja piwa to pomysł godny rozważenia, szczególnie, że nie jest sprawą szczególnie drogą ani trudną w realizacji. Jedyny problem wynikający z takiego sposobu warzenia piwa to jego nieciekawy, w porównaniu do artykułów sklepowych, smak. Można go jednak nieco podrasować, dodając do piwa ziarno słodowe i chmiel aromatyczny. Metoda ta nie jest specjalnie skomplikowana, ani tym bardziej czasochłonna. Zaczynamy od podgrzania wody do temperatury około 70 stopni. Do podgrzanej wody dodajemy ziarno, najlepiej w specjalnym worku, który ułatwi jego wyciągnięcie. Moczymy je tak przez 90 minut, aż wypłuczemy cały cukier z ziarna. Tak osłodzoną wodę gotujemy, a do wrzątku dodajemy chmiel. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie dodajemy wcześniej przygotowany ekstrakt piwny, uzupełniając wodą do oczekiwanej objętości. Na końcu dodajemy drożdże i czekamy na fermentację. Czytaj dalej

Serwisy lub zastawy stołowe to oprócz takich rzeczy jak szlafroki, doskonałe prezenty na przykład z okazji ślubu – eleganckie, a jednocześnie praktyczne. Obdarowani mogą go wykorzystywać nie tylko w czasie uroczystych przyjęć i okazji, ale także chociażby przy rodzinnych posiłkach. Powinny one być zawsze odpowiednio podane i traktowane z należytą powagą, więc taki prezent będzie jak znalazł. A jak dobrać odpowiedni serwis? Wszystko zależy od tego, czy ma to być komplet bardziej klasyczny czy nowoczesny. Są serwisy klasyczne, oszczędne w formie oraz kolorowe i ekstrawaganckie. Te klasyczne to najczęściej białe komplety, ozdobione jedynie delikatnymi akcentami i motywami na krawędziach, co czyni taką porcelanę estetyczną i delikatną. Czyli coś w sam raz dla ludzi, którzy cenią sobie prostotę a jednocześnie elegancję, a także doskonały pomysł, jeśli nie znamy tak naprawdę gustu osób, którym chcemy podarować ten prezent. Zestawy idące w minimalizm są proste w formie, mają najczęściej geometryczne kształty, są więc ciekawym elementem dekoracyjnym większości kuchni i pasują do nowoczesnych pomieszczeń, a powinny je otrzymywać osoby przede wszystkim lubiące eksperymenty. Czytaj dalej

W Polsce ostatnimi czasy modne stało się to, aby gotować, piec czy przygotowywać potrawy z różnych zakątków świata, o różnych konotacjach kulturowych i żywieniowych. Obecnie jemy rzeczy, których nasi dziadkowie nie wzięliby nawet do ust, a my się jeszcze zachwycamy smakiem. Taka jest kolej rzeczy, ale nie o tym. O tym, że skoro mamy gotować światowo czy też kosmopolitycznie, to musi mieć jakąś bazę wiedzy o kuchniach z całego globu. Skąd więc taką bazę wziąć? Oczywiście, przepisów możemy szukać w internecie, a potem je drukować. Nie mniej jednak nie zawsze są one zgodne z tradycyjną, oryginalną potrawą, gdyż przeważnie internauci dodają coś od siebie. Jeśli więc sieć odpada, to zajrzeć musimy do książek kulinarnych. Obecnie coraz więcej znanych szefów kuchni czy też kucharzy wydaje książki kucharskie firmowane swoim nazwiskiem. Dość tu wspomnieć Gordona Rammseya, Nigele Lawson, czy Jamiego Olivera. Ich nazwiska są już markami, a oni sami ze zwykłych kucharzy przeszli do rangi celebrytów. Jeśli więc interesują nas kulinaria i różne potrawy wedle przepisów fachowców, to najlepiej kupić sobie książkę kulinarną autorstwa kogoś, kto się na tym naprawdę zna.

Obecnie zapanowała moda na ekologię. Praktycznie do wszystkiego dziś można dodać i czasami nawet dodaje się (zupełnie na wyrost) przyrostek „eko-”. Mamy więc ekotorby, opakowania na płyty CD wykonywane są z materiałów ekologicznych. Szczytem jednak głupoty według mnie było coś, co zobaczyłem całkiem niedawno w jednym ze sklepów- ekologiczna bluza. Nie wiem czy była zrobiona z tych samych materiałów, co opakowania płyt CD, czy może zakładając ją uczestniczymy pośrednio w procesie fotosyntezy, ale ten cały ekologiczny bum przekracza granice mojego, zdrowego rozsądku. Uważam jednak, że najlepszym i naprawdę prawdziwym eko-produktem jest to, co ekologiczne było jako pierwsze czyli żywność. I nie ma w tym żadnego zakłamania. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć jajka pochodzące z ekologicznych ferm drobiu, bądź mięso z tego samego źródła. Przy czym ekologiczna żywność nie jest żadną logiczną sprzecznością- wręcz przeciwnie. To co jemy czyli mięsa, jajka itp. w rzeczy samej jak najbardziej z natury pochodzi, więc na pewno zasługuje na miano ekologicznego.

Zmiana sposobu żywienia Polaków wzięła się przede wszystkim z tego, iż coraz częściej zmieniamy swój styl życia. Jesteśmy zabiegani, zapracowani, często też mamy siedzącą bądź nerwową pracę. W tym nawale nieprzyjaznych zdrowiu czynników odskocznią dla dużej części społeczeństwa staje się aktywność fizyczna taka jak ćwiczenia na siłowni czy fitness, a to zawsze nierozerwalnie wiąże się z pewnym modelem odżywiania. Gdy uczęszczamy do tego typu miejsc, w większości przypadków rezygnujemy z tłustych sytych posiłków, na rzecz sałatek oraz rybiego mięsa i owoców, a kawę zamieniamy na wodę zwykłą, smakową bądź soki. Widzimy więc jasno i wyraźnie jak tryb życia wpływa w sposób znaczący na nasze nawyki żywieniowe. Na całe szczęście coraz więcej osób, chce żyć aktywnie i odżywiać się zdrowo, bo wie, że to może zapewnić nam dodatkowych kilka lub nawet kilkanaście lat życia na tym zwariowanym, ale pięknym świecie.

Z biegiem lat powoli odchodzimy od smacznej i tradycyjnej, ale jednak niezdrowej i tłustej polskiej kuchni. Coraz większa ilość osób „odwraca się” od kotleta schabowego z ziemniakami, golonki w kapuście i różnych innych tego rodzaju potraw, a spogląda w stronę zdrowych sałatek, owoców, ryb, a nawet kotletów sojowych, czy takich produktów jak Czytaj dalej